On äärimmäisen tärkeää että juoksee kisassa mahdollisimman kevyillä ja nopeilla juoksutossuilla. Jonkun paksun pohjan ja hyvän vaimennuksen takia ei kannata vetää lets say puolimaratonia millään pappalenkkareilla.

Sillä surkeastihan siinä sillloin käy. Puolimaratonille ei tarvitse mitään paksupohjaisia, hyvin vaimennettuja juoksukenkiä, vaan pääasia on että ne ovat kevyet ja nopeat, tehty päkiäjuoksuun, responsiiviset ja että niissä on pitävä pohja.

Mitkä sitten ovat niitä oikeita juoksukenkämerkkejä? Millä me oikeat juoksijat juoksemme? Vastaus on HELPPO. Oikeat juoksijat juoksevat Nikeilla, Adidaksilla, Brookseilla ja Sauconyilla.

Parhaat juoksutossut mihin tahansa kisaan löydät näiltä ammatilaisten suosimilta merkeiltä. Esim. tämän vuoden Bostonin voittaja Des Linden juoksi voittoon Brooksin juoksukengillä. Lontoon maratonilla 2018 Nike otti odotetun kaksoisvoiton. Sekä voittaja Eliud Kipchoe että toiseksi sijoittunut Mo Farah juoksivat kummatkin Niken juoksukengillä. Ja näitä esimerkkejä siitä kuinka suuren maailman kisat voitetaan ammattilaisten suosimilla juoksukenkämerkeillä löytyykin pilvin pimein.

Isojen maratonien tai puolimaratonien voittoon ei kirmata jotkut New Balancen pappalenkkarit jaloissa. Ja muitahan ei sillä olekaan kuin pappalenkkareita. New Balance on kyllä eräässä mielessä suosittu merkki, joskaan se ei ole mairittelevaa NB:n kannalta. 😉 Kuten jo aiemmassa blogi-postauksessani mainitsin, niin täällä näkee vanhuksia taapertavan hiljaa New Balancen paksupohjaiset juoksukengät jaloissa. Eli vanhukset käyttää NB:n malleja Zante, 890, 1500, Vazee Pace ja Fuelcore Rush V3 kävelykenkinä niiden paksun pohjan vuoksi. Juoksukengiksihän niistä ei ole, koska  niistä puuttuu keveys, responsiivisuus, herkkyys ja tuntuma alustaan ihan tykkänään. Mutta kävelykengiksi tuollaiset paksupohjaiset loaferit ovat mukavat. 🙂 Itsekin muuten käytän NB:n juoksukenkiä kävelykenkiä, siihen tarkoitukseen ne sopivat, juoksukengiksi ei noista pappalenkkareista ole.

Juoksijan kannattaa siis miettiä ottaako mallia papparaisilta ja suosii New Balancea? Vai tekeekö kuten eliittijuoksijat ja juoksee Niken, Adidaksen, Brooksin tai Sauconyn juoksukengillä? Minusta tuota asiaa ei tarvitse paria sekuntia kauempaa miettiä. 😉

Viimeisin fiaskofaalinen kokemus New Balancen juoksukengistä kisassa tuli Baltsun kisapäivityksen muodossa. Baltsu oli kuulemma juossut koko talven ja kevään salin matolla NB:n Vazee Pace tossuilla tonnin vedot 3:25 min/km vauhtia ja päätti laittaa ne HHM:n kylähölkkään.

Vazee Pacet sitten olivatkin (minusta odotetun) surkeat varsinkin hiekkatiepätkillä, sutivat kuulemma tyhjää hiekassa. Jotenkin Baltsu tuolta HHM:n juoksuhiekasta kuitenkin maaliin selvisi hengissä ja saamme nauttia kyseisen muodikkaasti pukeutuvan juoksijan blogi-päivityksistä jatkossakin. 😉

Tarinan opetus 1. älä laita New Balancen pappalenkkareita kisaan, vaikka ne paksupohjaiset tohvelit mukavilta matolla tuntuisivatkin. Kisassa juoksukengältä ei nimittäin vaadita  mukavuutta ja vaimennusta, vaan nopeutta, keveyttä, responsiivisuutta, herkkyyttä ja joskus sitä pitoakin. Ja 2. kisavermeet kannattaa testata niillä alustoilla millä kisa juostaan, niin välttää katastrofin itse kisassa.

Ylivoimaisesti paras juoksukengän pitohan löytyy mm. Mo Farahin ja Jake Robertsonin (Uuden-Seelanin ennästysmies puolimaratonilla) suosimalta Niken huippumallilta Nike Zoom Streak LT. Useimmat Niken eliittijuoksijat juoksevatkin näillä Nike Zoom Streak LT:eillä tai Nike Vaporfy 4%:lla puolimaratonit ja maratonit.

Baltsun olisi siis kannattanut tilata Nike Zoom Streak LT netistä hyvissä ajoin ja aivan varmasti kylähölkkä olisi sujunut paremmin. Nike Zoom Streak LT nimittäin pitää ihan joka alustalla: hiekkatiellä, radalla, asfaltilla, laatoilla, nurmikolla, pehmeällä, mutaisella tiellä. Pito on jopa märällä asfaltilla fantastinen. 🙂 Juoksin niillä ylämäkivetoja kaatosateessa ja ne pitivät yyber fantastisesti. Asiassa on vain yksi mutta, niitä ei saa Suomen rupu valikoiman tarjoavista urheilukaupoista ja ne täytyy tilata netistä. Ja tuota Zoom Streak LT:tä kannattaa muuten tilata puoli numeroa normaalia isompi koko, se näet on melko nafti malliltaan.