Baltsu kirjoitti parhaista juoksutossumerkeistä juuri jokin aika sitten.

Itsekin ajattrelin julkaista oman rankinglistani.

Ykkönen ei varmasti ole kenelläkään yllätys, kakkonen voi sen sijaan olla. 😉

1. Nike

Nikeltä löytyy erinomaisia juoksutossuja kaikentyyppisille juoksijoille, kaikille alustoille ja kaikille matkoille. Pegasus on hyvä juoksutossu peruslenkeille, Baltsuun kehumasta Elite Zoom 9:sta ei itselläni ole kokemusta, mutta se on varmasti huipputossu. Nikeltä löytyy myös se kaikista nopein juoksutossu, eli Nike Zoom VaporFly 4% jolla täydellinen ihminen Eliud Kipchoge juoksi maratonin aikaan 2:00:25 h.

VaporFly 4%:in ainoat hankaluudet ovat sen vaikea saatavuus ja korkea hinta. Siksi itseltäni on vielä tämä kaikista paras juoksutossu hankkimatta.

Nikeltä löytyy myös muita loistavia juoksutossuja kisoihin ja koviin hartjoituksiin. Esim. Nike Zoom Streak LT 3 valittiin vuoden 2017 optimaalisimmaksi juoksutossuksi. Se sopii kaikille alustoille (niin asfaltille, maantielle kuin maastoonkin) ja monille matkoille. Todella kevyt ja nopea juoksutossu. Parhaimmillaan ehkä matkoilla 5-10k. Jos taas kaipaa pikkasen enemmän vaimennusta, niin silloin Nike Zoom Streak 6 on sopiva juoksutossu.

Eliud Kipchoge juoksee siis Nikeilla, niin myös Mo Farah juokseen Nikeilla ja samoin muut huiput.

Niket ovat myös yleensä mukavia, niissä on tarpeeksi tilaa varpaille kärjessä (minulla on melkoisen leveä jalka) ja ne ovat vakaita ja tasapainoisen tuntuisia juosta. Siinä kun varpaat olivat kapeilla Adidaksen tossuilla juostessa usein ihan mustia ja jopa varpaankynnet irtoilivat, niin Nikella ei samaa ongelmaa ole.

Nike on siis ehdoton ykkönen ja myös suurin osa kenialaisista huippujuoksija kavereistani juoksee Nikeillä. Nike profiloituukin nykyään ammattijuoksijoiden merkiksi. 🙂

2. Saucony.

Valitsen Sauconyn toiseksi parhaaksi merkiksi, vaikka kokemusta ei järin monesta Sauconyn tossusta olekaan. Kuitenkin Saucony Type A8 teki niin suuren vaikutuksen, että Saucony on juoksutossumerkki numero kaksi. Sauconyt ovat mukavia, hyvin vaimennettuja, vakaita, vauhdikkaita ja mukavia juoksutossuja. Niillä juoksemisesta nauttii. Droppkin yleensä vain 4mm ja siksi näillä tulee luonnollinen juoksukokemus. 

 

3. New Balance

New Balancella on muutamia erinomaisia juoksutossuja. Kuten NB Rush V3 joka sopii hyvin reippaille lenkeille ja vauhtileikittelyyn, sillä on helppo kiihdytellä. Kyseinen juoksutossu on myös todella mukava jalassa, varpaillekin on kärjessä tilaa. Rush V3 on pikkasen liian painava (250g) kisoihin, mutta vaihtelevavauhtisiin lenkkeihin Rush V3 on kuin luotus ja myös pitkät, reipasvauhtiset vedot hoituvat näillä. Kovimpiin, kuten lyhyisiin vetoihin liian hidas.

NB 1400. Tällä juoksutossulla juoksin keväällä ja kesällä. Kevyt, vauhdikas ja rullaava juoksutossu. Ainoa ongelma oli se mikä monella muullakin juoksutossulla on kovemmissa vauhdeissa pitempään juostessa. Eli 1400:lla alkoi juoksutossu polttaa/kuumeta päkiän kohdalta ja itse on kovin pitkiä kovavauhtisia näillä siksi pystynbyt juoksemaan. Päkiät kärsivät kun näillä juoksi niitä kovempia vauhteja. Siksi 1400 ei toiminut itselläni kisatossuja tai kovemmissa harjoituksissa.

NB 890. Kohtuu kestävä, näillä juoksin 630 km, ennen kuin hajosivat pohjista. Ei kuitenkaan tarpeeksi vauhdikas. Liian painava, mutta hyvin vaimennettu. Tosi mukava juoksutossu.Häviää vauhdikkuudessa selvästi muille mainituille NB:n juoksutossuille. Sopii hyvin tasaiseen 4:30/km vauhtiin, mutta liian kömpelön oloinen yhtään vauhdikkaampaan juoksuun.

NB Vazee Pace 1. Hyvin vauhdikas juoksutossu. Vazee Paceillä juoksin usein 3:20-3;26/km vauhtia monta kilsaa putkeen. Sopivat siis loistavasti vaikka kahden tai kolmen tonnin vetoihin tai varmasti myös vitosen tai kympin kisaan.  Myös vaimennus on huippuluokkaa. Juoksutossujen ainoa iso miinus tulee niiden huonosta kestävyydestä Suomen oloissa. Hajosivat jo ennen kuin 200km oli tullut täyteen. Etelässä, kuivassa aj lämpimässä varmaan kestäisivät huomattavasti pitempään ja samoin juoksumatolla kestävät taatusti pitkään. Mutta eivät sovi juoksuun kylmässä ja kosteassa, vaan haperoituvat sellaisessa äkkiä.

4. Adidas.

Adidaksen iso ongelma on useimpien Adidaksen juoksutossujen kapeus. Jos on yhtään leveämpi jalka, niin useimmat Adidaksen juoksutossut puristavat kärjestä pahasti. Monet ovat kyllä nopeita, mutta itse en pysty juuri vitosta pitempää kisaa Adduilla juoksemaan, niin pahasti sen kisatossut kärjestä puristavat. Plussaa taas kestävyydestä ja huippupitävästä continental kumipohjasta. Ja Adidaksella on myös muutamia hiukan leveämpiä ja mukavampia juoksutossuja. Näistä mainittakoon Adidas Supernova Glide Boost, jolla juoksin huimat 1555km ja senkin jälkeen pohjat näyttivät vielä kestävän. Mutta poistin tossut käytöstä, koska yläosan kangaaseen alkoi tulla reikää kumpaankin juoksutosuun. Glide oli myös continental kumpipohjansa ansiosta huippupitävä. Mikään huippunopea ei tämä juoksutossu ollut. Mutta mukava, kestävä ja pitävä. Viiden tähden juoksutossu peruslenkeille.

Miinusta Adidakselle tulee taas Bostonien kapeudesta ja epämukavavuudesta, sekä Adioksien paitsi kapeudesta, niin niiden muuttumisesta myös painavammaksi ja hitaammmiksi. Adidaksella ei ole ainakaan itselleni mitään sopivaa kisajuoksutossuja yli vitosta pitemmille matkoille. Jos Adioksen saan jotenkin jalkaani, niin kyllä sillä vitosen vielä juoksee. Pitemmillä matkoilla alkavat sitten jo varpaat kärsiä ja kynnet irtoilla. Bostonit pilasivat kaksi maratoniani. Kummassakaan ei Bostonien vaimennus riittänyt ja lisäksi se puristi niin pahasti, veri ei tahtonut kiertää jaloissai ja varpaat olivat aivan mustina ja kipeinä kisan jälkeen. Näissä molemmissa oli keskeytys lähellä. Mutta koska en koskaan luovuta, niin juoksin loppun asti, vaikka Bostonit paskat juoksutossut ovatkin.

5. Asics.

Ei mikään maailman paras merkki. Oikeastaan Asicsilta löytyy kaksi hyvää kisatossua, mutta ei yhtään hyvää juoksutossua vaikkapa peruslenkeille.

En siis pystyisi juokemaan vain Asicsin tossuilla. Super J33 2 ja HyperSpeed ovat huippuhyviä kisatossuja. Mutta koska merkiltä ei löydy yhtään hyvää juoksutossua perustreeneihin ja koskapa lähes kaikissa Asicseissa on valitettavasti juoksua haittaava poronaatiotuki, niin Asics on vasta viidenneksi paras merkki.

Esim. Asics DS Trainer ja GT 2000 ovat kammottavia pronaatiotuettuja ja kömpelöitä juoksutossuja.  Eivät sovi kuin ylipainoisille juoksijoille, molemmat aivan paskoja. Lisäksi doppi on Asicsin juoksutossuissa yleensä luokkaa 10mm. ja kun tossut ovat vieläpä vahvasti pronaatiotuettuja, niin luonnollinen juoksu on niistä kaukana. Saucony voitta Asicsit kevyesti. Vitoseksi yltää kahden erinomaisen kisatossun vuoksi.

Mainokset